De ce ne punem intrebari? Mare majoritate dintre noi ar spune ca punem intrebari atunci cand nu stim  ceva sau atunci nu intelegem ceva ce intampla in jurul nostru. Din pacate acest raspuns este mult prea limitat. Intrebarile au un caracter mult mai larg care l-as putea poate cuprinde mult mai bine tot prin urmatoarele intrebari:  O intrebare are un singur raspuns corect? Ce a fost la inceput intrebarea sau raspunsul? Cum poate o intrebare determina un raspuns?

Einstein spunea ca daca ar avea o ora sa rezolve o problema ar dedica 50 de minute punerii intrebarii corecte in a o rezolva. Cum de insa ne dorim raspunsuri mai multe si mai putine intrebari? Poate pentru ca traim intr-o societate de raspunsuri rapide si deja implicite la aproape orice intrebare am avea.Se pare ca cei care au raspunsurile sunt cei la care lumea isi indreapta privirea.

Ceea ce se omite astazi usor asupra intrebarilor este ca le consideram a fi un inceput in sine, originatorul unui raspuns. Insa se trece cu vederea peste faptul ca ele sunt de fapt un transportator a unei incarcaturi considerabile de presupuneri pe care le facem.  Cand mai treci o data pe la mine ? (caci nu ai mai trecut de mult ). Creierul nostru face toate aceste conexiuni aprope automat insa in conversatiile care le purtam in propriul nostru cap o descompunere a acestor dialoguri poate reliefa creditie adanc inradacinate a noastre.

Totusi in lumea orientala intrebarile sunt un adanc semn de intelepciune. Se  considera ca cei care au intr-adevar capacitatea de a trece de acest strat superficial al raspunsurilor gratuite, si al intrebarilor deja uzate sunt cei care ajung sa cunoasca lumea in profunzime, cunoscandu-se astfel mai bine pe insisi. De aici si citatul” Cei care stiu nu spun, cei care spun nu stiu.”

Socrate spre exemplu a avut ca metoda centrala a filosofiei sale intrebarile. El si-a dat seama ca ele pot sustine cunoasterea lui si a lumii inconjuratoare mai bine decat prin simple raspunsuri. El a intemeiat o intreaga scoala a intrebarilor cu sens care in ziua de astazi de regaseste sub formele moderne de comunicare „Open Space” sau „Meaningful conversations” . Aici intrebarile potricite joaca un rol principal. Ce rol joaca intrebarile in viata ta?

Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *