Despre comunicare s-au scris carti, se tin cursuri la facultate sau training-uri in coorporatii sau ONGuri. E un proces despre care oricine are o opinie, si in legatura cu care oricine are probleme. Asta pentru ca atunci cand stai de vorba cu un profesor, mama sau tata, prietenul tau cel mai bun sau vecina de la 2, nu stai de vorba doar cu doamna Popescu, mama, tata, George sau doamna Geta, ci si cu bagaje emotionale si culturale de rigoare, din copilarie, adolescenta, dintr-un anumit oras sau altul,..sau poate de la tara, cu un bagaj de experiente, norme, valori si principii in mare parte diferite de ale tale. Ca sa nu mai vorbim de bagajul genetic sau de cel din subconstientul colectiv al familiei.

Asadar toate aceste diferente influenteaza comunicarea. Vestea proasta este ca de cele mai multe ori ele sunt bariere in comunicare. Vestea buna este ca odata constientizate, in 21 de zile procesul se poate imbuntatati major, iar atunci se produce schimbarea si invatarea. De ce 21? Asa spun psihologii si neurologii. De ce schimbare si invatare? Pentru ca odata constientizate avantajele diversitatii esti deschis sa asculti si ascultand inveti.

Asa ca, dintre toate lucrurile din cartile pe care le-am citit, cursurile de la facultate sau trainingurile pe comunicare la care am fost, cele mai grele lucruri de aplicat la mine sunt ascultarea activa si feedbackul.

Ascultarea activa este atunci cand asculti ceva ca sa intelegi, si iti directionezi toata atentia si concentrarea pe ce spune celalalt. Ce, nu de ce. Nu asculti activ cand incerci sa cauti explicatii, contra argumente sau cand te opresti la anumite cuvinte. Asculti activ atunci cand privesti in ochi, cand lasi persoana sa termine ce are de spus, cand pui intrebari de clarificare, cand iti lasi toate barierele, sistemele de aparare jos, cand incerci sa iti stapanesti emotiile si valurile de ganduri paralele, cand nu te duci in trecut sau in viitor. Stiu, este foarte greu sa traiesti in prezent.

De cele mai multe ori intrerupem in timp ce doamna Geta ne vorbeste despre galagia de pe scara blocului. Ne infuriem si fara sa realizam contestam pana si starea de fapt. In fond, e doar o bunicuta contemporana cu Ceausescu care e prea batrana sa se mai bucure de viata.

Daca ne-am opri emotiile, si nu am incerca sa judecam, sa emitem pareri despre motivul pentru care e suparata, daca nu ne-am simti atacati ci doar am asculta sa intelegem ce are de zis, am afla ca nepotica ei este in vacanta de iarna in vizita la ea, ca ii este teama de “pocnitori” (petarde) de cand a mers la spital cu arsuri din cauza uneia, si ca doamna Geta ne poate da lectii infinite din experienta ei de viata.

La fel de util in invatare este si feedbackul. Cuvantul “feed” inseamna “a hrani”, a da un input. El provine din electronica, de la inceputul anilor ’20. “Back” este, evident “inapoi”. In consecinta, a da feedback, inseamna a hrani, a raspunde unui comportament.

Cum un sistem nu este niciodata izolat de lumea inconjuratoare (sa ne gandim la circuitul apei in natura sau la un lant trofic urias), tot ceea ce transmite el in exterior se reflecta invariabil asupra lui. In acelasi mod, procesul de feedback este important pentru ca putem controla modul in care raspundem la ceea ce altii ne-au transmis prin comportamentul lor. In AIESEC am invatat ca a da feedback este un cadou, dupa sensul initial a cuvantului “feed”. Pentru ca daca hrana este digerata, devii mai puternic, functionezi mai bine.

Si ce cadou minunat i-am face lui George daca in loc sa-I sarim in cap ca ne-am saturat sa tot copieze de la noi la teste, ca niciodata nu e in stare sa invete si ca ne mutam in alta banca daca va continua asa i-am spune:

  • George, am observant ca de 3 luni copiezi de la mine la fiecare lucrare
  • De exemplu, la Istorie mi-ai cerut sa intorc foaia si ai inceput sa scrii cuvant cu cuvant de la mine.
  • Pentru mine, la inceput nu a fost mare lucru, ca eu oricum invat. Cateodata insa ma deranjai in timpul lucrarii si-mi era mai greu sa ma concentrez. Ma gandesc si la tine ca daca o tii tot asa nu mai mergi cu mine in Vama la vara…
  • As vrea tare mult sa incerci sa inveti la urmatoarele teste. Nu e mare lucru, ai facut tu chestii si mai grele.

Sunt multe metode de a da feedback. Pe una din cele mai simple tocmai am ilustrat-o. In engleza se cheama BEEF si vine de la:

Behaviour – Comportament (ce a facut persoana)
Example – Exemplu (o situatie cat mai specifica)
Effect – Efect  (efectul asupra ta sau a lui sau a situatiei in general)
Future – Viitor (cum vezi tu ca se pot intampla lucrurile in viitor)

Sunt multe alte metode si principii legate de feedback, toate la distanta de o cautare Google.

Important cand dai feedback e sa fii calm si cu o atitudine pozitiva. Te ajuta sa te gandesti dinainte. Dar si mai important e sa stii sa primesti la randul tau. De la doamna Geta, mama sau tata, George sau doamna Popescu, Alexandra de la a 12- a B sau vanzatorul de la magazinul din colt. Indiferent de impachetare, cu hartie de “sut in fund” sau cu un “E” in plus sau minus, sunt cadouri pentru suflet care ne ajuta sa crestem mari pana la noi.

Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *